вторник, 20 декември 2011 г.

Какво правят дървените играчки?




Много е просто. Дървените играчки ни правят щастливи.
Защо?
Защото те носят топлината на естествения материал - дървото.

Защото от дърво може да се направи всичко. Камионче, влак с релси, къща с кукли, шах или дама, а когато ни омръзне - лесно може да го преправим и превърнем в нещо друго.

Вярно е, че има дървени играчки с батерии и покрити с не особено безвредни лакове, но ние тук няма да говорим за тях.

Ще ви разкажем за тези, които са направени в малки работилнички, от майстори които влагат много старание и любов в изработката на всяко едно камионче. Те подбират внимателно дървесината. Тя трябва да е здрава, красива и суха. Тъй че играчките да имат омагьосващи шарки и да не се изкривят с времето. Всеки един детайл от бъдещото джипче минава през ръцете им, после ги слепват търпеливо и внимателно. Шлифоват ги с шкурка, така че да няма никакви трески, опасни за нежните детски пръсти, а накрая ги намазават с вълшебна смес, ухаеща на пчелен мед и борова смола, която им придава неповторим блясък.

Тези играчки носят в себе си искрата, запалваща безкрайната детска фантазия. Няма граници за игрите, които могат да се измислят с тях. Няма определени копчета, правила, нива и предизвестен край. Психолозите, логопедите и педагозите са написали много по въпроса за ползата от дървените играчки и предимствата им пред пластмасовите, но тук ще споменем само няколко от тях.
  • Досегът с дървото дава на детето представа за текстурата, аромата и топлината на този материал.
  • Липсата на прекалено много детайли го предизвиква да ги допълни самичко. Както при четенето на книга, то трябва да си представи, да си измисли как точно изглеждат неща и има пълната свобода всеки път да ги вижда различно.
  • Тъй като горните две точки са непреходни във времето, възрастните също обичат да държат в ръцете си тези приказни играчки и да помагат на децата в строежа на приказния свят. Както и да блеснат в очите им с някой майсторлък, като поправят или пък изрисуват дървеното камионче. Това е безценно и за двете страни. Общуването между деца и възрастни чрез игра има безкрайно много положителни ефекти, които са обект на по-друга статия:)
  • Купувайки дървена играчка от местен производител, вие получавате много повече за парите си. Тази здрава, безвредна и фантастична играчка може да живее дълги-дълги години, да се предава от дете на дете и в крайна сметка, ако все пак така се случи - да се разгради в природата без да я замърсява.


Няма коментари:

Публикуване на коментар